RealArchitects

RealΛRCHITECTS κ.γράψας & συνεργάτες μηχανικοί
τεχνικοί, αναπτυξιακοί & επιχειρησιακοί σύμβουλοι

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

νέα δεδομένα στην αγορά των φωτοβολταικών

Αξιότιμοι φίλοι & συνεργάτες,

 Η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε πολλούς από μας λαμβάνοντας υπόψιν τα  νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον χώρο των Φωτοβολταικών Συστημάτων μετά τις παρεμβάσεις που έκανε το Υπουργείο ΠΕΚΑ, ήταν ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για την πορεία του κλάδου των οικιακών φωτοβολταϊκών.

 Προσπαθώντας να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα (τα οποία και γνωρίζετε ίσως καλύτερα από εμάς), βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά είχαμε θεωρήσει διότι:
 Η επένδυση σε μία οικιακή εγκατάσταση, χωρίς να είναι πλέον εξόφθαλμα προνομιούχος,  παραμένει ελκυστική και αποδοτική. Όπως ήταν πριν 2 χρόνια με κερδοφορία 20% στο κόστος της επένδυσης και απόσβεση στα 5 χρόνια. Οι τιμές εξοπλισμού και εγκατάστασης έχουν πλέον γίνει προσιτές και θα χρηματοδοτούνται ευκολότερα από την τράπεζα. Η μέση τιμη εγκατάστασης για 10kWp  είναι €18.000 όταν πριν 2 χρόνια ήταν €40.000. Η  τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές στην Ελλάδα, παρά τη δραστική μείωση που υπέστη, παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, είναι 0,185€/kWh με ενεργειακή απόδοση περιοχής 800kWh/έτος, χωρίς να έχει μειωθεί καθόλου ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων. 

Η εταιρεία μας κατόπιν ανάλυσης και επεξεργασίας των νέων δεδομένων θεώρησε σωστό να μοιραστεί αυτές τις σκέψεις με φίλους και συνεργάτες και αυτοί με τη σειρά τους να  πληροφορήσουν τους μελλοντικούς τους πελάτες όσον αφορά τις επενδύσεις που γίνονται με βάση το Ειδικό Πρόγραμμα σε στέγες και δώματα από οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.

Απόδοση επένδυσης

Με βάση τον συγκριτικό πίνακα κάποιος μπορεί να διακρίνει ότι η επένδυση με τις νέες τιμές συνεχίζει να αποδίδει υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου και ικανοποιητική απόσβεση, παρόλο που η εγγυημένη τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές μειώθηκε από τα 49,5 σεντ /kWh στα 25 σεντ/kWh. Ωστόσο και το κόστος εγκατάστασης μιας οικιακής σκεπής, από τα περίπου 40.000 € που ήταν πριν δύο χρόνια, μειώθηκε περίπου στα 18.000 €. Δεδομένου ότι μια σκεπή 10 kWp παράγει γύρω στις 14.500 kWh τον χρόνο, η απόσβεση του έργου γίνεται σύμφωνα με τις νέες τιμές σε 5 χρόνια. Ίδιο ήταν το χρονικό διάστημα απόσβεσης και πρίν δύο χρόνια, παρόλη την υψηλή τιμή της εγγυημένης τιμής αφού το κόστος ήταν ανάλογα υψηλό. Η μεγάλη διαφορά της επένδυσης αφορά τα μηνιαία έσοδα τα οποία από 600 ευρώ τον μήνα μειώνονται στα 300 ευρώ. Παρ’ όλη την διαφορά, πρόκειται ακόμη για μια πολύ καλή επένδυση με μικρό ρίσκο και σχετικά καλά έσοδα.

Αρχικές τιμές/Τιμές προηγούμενης αλλαγής/Νέες τιμές
Εγγυημένες Τιμές (€/kWh)0,55/0,495/0,25
Κόστος Εγκατάστασης€40.000/€28.000/€18.000
Ετήσια Έσοδα€7.975/€7.177/€3.625
Χρόνος Απόσβεσης (έτη)5,00/3,90/5,00
Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (IRR)20%/25%/20%
   

Η μείωση των τιμών εξοπλισμού

Η στρέβλωση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη διετία λόγω της ραγδαίας πτώσης στον εξοπλισμό του συστήματος (πάνω από 30%) προκάλεσε τις λάθος εντυπώσεις στο ευρύ κοινό. Υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι η επένδυση Φ/Β συστήματος απέφερε υπερβολικές υψηλές αποδόσεις και ταχείς χρόνους απόσβεσης που καθιστούσαν την επένδυση κάτι παραπάνω από ελκυστική. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης κατάστασης υπήρξαν εσφαλμένες προσδοκίες που έπρεπε να διορθωθούν με βάση την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας.

 Οι τιμές στην υπόλοιπη ΕυρώπηΑν συνυπολογίσουμε και συγκρίνουμε ότι παρόμοιες επενδύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία όπου για συστήματα ως 10 kWp η τιμή της ταρίφας βρίσκεται στα 0,185 €/kWh και με ηλιοφάνεια 40% λιγότερη από την χώρας μας οι αποδόσεις κεφαλαίου βρίσκονται στο 8% τότε κάποιος δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος παραμένει ελκυστική επένδυση.

 Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε κάθε υποψήφιο  επενδυτή είναι: Ποια άλλη επένδυση ύψους 18.000 € σήμερα, μπορεί να του αποφέρει 300 € το μήνα (εισόδημα από ένα καλό ενοίκιο ή μία μικρή σύνταξη);

 Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πια ότι μια επένδυση είναι σωστή, όταν αυτή είναι χρήσιμη όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την χώρα.